Eminente Reserva 7y 0,7l
Kód: 96097Detailní popis produktu
Výroba tohoto rumu je zcela unikátní a rozhodně stojí za to si o ní něco více povědět. Celé to začíná sklizní výhradně kubánské cukrové třtiny. Ta se sklízí až v naprosté zralosti, aby podíl cukru byl co nejvyšší. Mnohdy to znamená, že takto zralá třtina roste 22 měsíců. Zpracována je, jak už je na Kubě zvykem, velmi zastaralým vybavením. Fermentace je krátká, zpravidla 25-30 hodin pro rozvinutí čisté, ovocné příchutě.
Následuje destilace, která probíhá hned v několika pálenicích po celém ostrově. Mistr palírník vyprodukuje 2 destiláty: jeden maximálně čistý rum o síle zhruba 95% alkoholu a druhý méně výrazný rum, přezdívaný "Aguerdiente" o síle 75% alkoholu. Aguerdiente zraje 2-3 roky v sudech po skotské a irské whiskey, ve kterých ještě před těmito evropskými destiláty zrál americký bourbon. Zajímavostí je, že Kuba kvůli obchodnímu embargu nemůže kupovat "ex-bourbon" sudy od Spojených států napřímo a částečně kvůli tomuto faktu si obstarává zmíněné sudy z "druhé ruky".
Lehce nazrálé aguardiente je poté smícháno s vysokoprocentním rumem a zraje dalších 7 let s postupným přimícháváním jiného, staršího aguerdiente. Podle místního sklepmistra je takto přimícháváno asi 14x za celkovou dobu zrání. Před lahvováním je přidáváno decentních 5 gramů cukru na litr.
A teď konečně k samotným vlastnostem rumu:
Ve vůni nás přepadne skořicová kořenitost s pohlazením čerstvých třešní a sušeného ovoce. Po sléze můžeme ucítit mnohem jemnější tóny hořké čokolády, kávy nebo tabáku. V chuti je svěží, ovocný, středně tělnatý s dotekem sladkosti, pepře, čokolády a pražené kávy. Do jisté míry je cítit slabá kouřovitost. Závěr je dlouhý a prokládaný tóny hořké čokolády.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.